(NLD. Kampen, Voorhoeve, 1980) : "een retourtje Enschede-Santiago de Compostela : 5500 kilometer te voet Kampen". récit (nl)

Répondre à cet article

Messages

  • 6 janvier 2020
    Bernard Delhomme

    Talloos waren de pelgrims die vooral tussen 800 en 1800 op weg gingen naar Santiago de Compostela op het uiterste westen van het Europese vasteland. Een pelgrimsweg die genoemd werd ’de melkweg’.
    Al is de aantrekkingskracht van Santiago sterk verminderd, toch zijn er jaarlijks nog duizenden bedevaartgangers die de lange tocht maken naar dit oudste en beroemdste pelgrimsoord van Spanje, gelegen in de provincie La Coruria. Deze vroegere hoofdstad van Galicië werd genoemd naar de apostel Jacobus (SanJago : de heilige Jacobus) die volgens de legende zeven jaar lang het evangelie in Spanje zou hebben gepredikt.
    Van degenen die thans op bedevaart gaan, zijn er nog maar zeer weinige die, zoals de pelgrims van weleer, de helé weg te voet afleggen, laat staan dat zij ook terug zouden lopen.
    De Twentse historicus Drs. Hans Annink heeft echter de (volgens velen euvele) moed gehad dit wèl te doen. Evenals de oude pelgrims ging hij niet alleen de heenreis te voet, maar ook de terugreis. Eenmaal terug in Nederland schreef hij aan de hand van de onderweg gemaakte dagboekaantekeningen dit fascinerende relaas over een reis vol ontberingen, een reis waarin de gevoelens van pijn en verlatenheid echter ook dikwijls plaats maakten voor een merkwaardig geluksgevoel, een euforie die wellicht alleen in een dergelijke, ongewone situatie voorkomt.