(HUN. Budapest, Panoráma. 2006) : "Személyes napló a Santiago de Compostelába vezeto Szent Jakab-zarándokútról" ; récit.

Répondre à cet article

Messages

  • 14 février 2010
    Bernard Delhomme

    A szerz ?, Kollár János 2004. június 3-án, a születésnapján vágott neki Roncesvalles-ben a Caminónak, miután hat évvel korábban már megtette az út egy részét. Miért e furcsa címválasztás ? Mert szerinte mindnyájan megyünk az Élet útján hazafelé, és csak ritkán vesszük észre, hogy ahová igyekszünk, az már ott van velünk...

    Hirdetés

    "Ha szép tájakat akarsz látni, jó emberekkel szeretnél találkozni, és finom ételeket akarsz kóstolni, járd végig a caminót. – mondta a szerz ?nek egy spanyol barátja, zarándokútjának egyik inspirálója. A „camino” – spanyolul utat jelent – ezen kívül a Santiago de Compostelába vezet ? 800 kilométeres spanyolországi zarándokút neve.

    Kollár János végigjárta, és útja történetét, szépségeit, valamint a vele kapcsolatos érzelmeit és gondolatait osztja meg olvasóival. „... a Nagy Vándorlás... persze pusztán szerény leképezése annak az Útnak, amelyet Életnek nevezünk. Az utak az Igazság keresésér ?l szólnak. Így találkozik az Út, az Igazság és az Élet. Róla szeretne szólni ez a könyv.” – írja a bevezet ?ben.

    A szerz ? naplószer ?en örökíti meg az el ?készületeket, és a zarándoklat minden egyes napját. Sorait olvasva úgy érezzük, mintha mi is vele vándorolnánk. Beavat személyes élményeibe, gondolataiba, érzéseibe, megosztja velünk kétségeit. Útitársait el ?bb-utóbb ismer ?sként üdvözöljük, és szinte sajnáljuk, amikor véget ér az út.

    Az epilógusban így vall a szerz ? : „ Mi is történt valójában ? Egy biztos : a zarándoklat legalább három részb ?l áll, az el ?készületekb ?l, az élmények megszerzéséb ?l és a feldolgozásból. Még csak az els ? két szakaszon vagyok túl. Az élmények feldolgozása csak most következik. Most még nem tudom, melyek lesznek a beteljesült csodák, amelyekért útközben imádkoztam. Egy biztos : a valódi zarándoklat csak most kezd ?dik.”