(NLD. Schoorl, Conserve. 1990) : "dagboek van een voettocht naar Santiago de Compostela"

Répondre à cet article

Messages

  • 6 février 2010
    Bernard Delhomme

    Nog drie weken van het doel verwijderd - Santiago de Compostela - schrijft Cootje haar twijfels op. Zullen zij en haar man Jan niet voorgoed ongeschikt blijken te zijn voor de maatschappij als ze straks het gewone bestaan weer moeten opnemen ?

    Ze had wel enige reden zich dat af te vragen. Want wie op een winderige winterdag de huisdeur in Nederland achter zich dichttrekt om vele maanden over voetpaden door België, Frankrijk en Spanje naar het graf van de heilige apostel Jacobus te trekken, stapt uit zijn vertrouwde kring, zelfs uit de eigen tijd, en komt in een totaal andere wereld terecht.

    In die wereld zijn zorgen teruggebracht tot fourageren en het vinden van een slaapplaats, zijn mensen er om ervaringen mee te delen en is de natuur een eindeloos reservoir voor verbazing en verrukking en kun je het verleden aanraken.

    Hun voetreis naar Santiago de Compostela - duizendjarig pelgrimsoord van de Europese christenheid - hebben Cootje en Jan Houdijk tot in hun vezels beleefd. Bij toerbeurt hebben ze dagelijks hun avonturen, ontmoetingen, overdenkingen, kicks en dieptepunten, vastgelegd in een dagboek. Daarvan stuurden ze regelmatig een deel naar huis. Deze uitgave bevat het dagboek in zijn oorspronkelijke, niet verfraaide vorm.

    Jan Houdijk publiceerde eerder twee romans : ’De weg naar de sterren’ (een Jacobslegende) en over een jagerszoon in het stenen tijdperk, Raven.