(Aschcom. 2002) : "verhaal van een fietstocht naar Santiago de Compostela". récit (nl)

Répondre à cet article

Messages

  • 5 janvier 2020
    Bernard Delhomme

    Guus en Nel Schipper zijn teruggekeerd op de pelgrimswegen naar Santiago. In 2000 volgen ze een oostelijke route door Frankrijk naar Oloron-Sainte-Marie aan de voet van de Col du somport. Een tocht die aanvankelijk gekenmerkt wordt door zeer slecht weer. Toch gaan ze door, historische pelgrimsroutes volgend die hen leiden door bossen, valleien en kloven, over heuvelruggen en langs prachtige middeleeuwse plaatsen als Troyes, Vézelay, Rocamadour, Chahors en Moissac.
    In 2001 fietsen ze door Frankrijk een veel westelijker route via Parijs, Orléans, Tours en Poitiers. Vervolgens gaat het door de duinen van Aquitanië en door Les Landes opnieuw naar Oloron-Sainte-Marie.
    Dit keer steken ze de Pyreneeën over en rijden vervolgens over de camina, de eeuwenoude weg door Noord-Spanje, naar Santiago.
    De stad Jaca, het klooster van San Juan de la Peña, de tocht door de spectaculaire kloof van Lumbier, de bezoeken aan het bisschoppelijk paleis in Astorga en de tempeliersburcht in Ponferrada en het verblijf in O Cebreiro zijn nieuwe hoogtepunten. Daarnaast is er de hernieuwde kennismaking met de andere historische plaatsen en monumenten en met de meseta en zijn er de ontmoetingen met medepelgrims.
    Het boeiende relaas van deze tocht vormt samen met de achtergrondinformatie over gebouwen, steden, katharen, de Orde van de Tempeliers en het pelgrimeren naar Santiago voor een zeer afwisselend boek dat de lezer vele plezierige uren zal bezorgen.

    In dit boek vertellen de auteurs over twee fietstochten, leidend van Nederland door Frankrijk via twee verschillende routes naar het Spaanse bedevaartsoord Santiago de Compostela. In de beschrijvingen lopen belevenissen, routebeschrijving en (historische) achtergrondinformatie op een soepele (en daarmee prettig leesbare) wijze door elkaar heen. Het boek is daarmee zeer geschikt om enthousiast te worden voor zo’n reis, maar niet als routeboek/reisgids op te vatten. De uitvoering is prettig eenvoudig. Naast het verhaal zijn een drietal clusters met zwartwitfoto’s van landschappen opgenomen. Met literatuuropgave en hotellijstjes voor de route door Frankrijk en Spanje.