(Oog & Blik. 2015) : "een voettocht naar Santiago". récit (nl)

Répondre à cet article

Messages

  • 5 janvier 2020
    Bernard Delhomme

    Judith Vanistendael maakte in 2010, net als de duizenden pelgrims, gelukszoekers en wandelaars, de ca. 900 kilometer lange voettocht Camino Frances naar Santiago de Compostela.
    Vanistendael was altijd al een fervent wandelaar en wilde tijd en rust nemen om over haar leven na te denken. Ze komt onderweg een grote verscheidenheid aan mensen tegen, maar ééntje leert ze beter kennen en ze besluiten samen verder te reizen.
    Vanistendael tekende haar persoonlijke verhaal in Pelgrim of niet ? Een voettocht naar Santiago de Compostela.

    In het voorjaar van 2010 heeft de auteur, striptekenares en illustratrice, in circa zes weken de voettocht naar Santiago de Compostela afgelegd, vanaf St. Jean-Pied-de-Port aan de Frans-Spaanse grens tot Finisterre aan de kust. Zoals bij velen speelde ook bij haar vanaf het begin de vraag ’Ben ik een pelgrim of niet ?’, om daar gaandeweg pas een antwoord op te kunnen geven, dan wel het antwoord aan de lezer over te laten. In deze uitgave biedt zij, na een korte inleiding, het verslag van haar tocht met zijn ups and downs als een beeldverslag, aangevuld met wat handgeschreven tekst en een enkele foto. In ongeveer vijftig zeer mooie, sfeervolle tekeningen (zwart-wit) en aquarellen (kleur) heeft ze haar impressies vastgelegd van personen die ze ontmoette of toevallig zag, van landschappen, pleintjes, gebouwen, barretjes enzovoort. Het blijft natuurlijk een persoonlijk verslag, maar de tekeningen zullen voor veel Santiago-gangers zeer herkenbaar zijn.