(Ten Have. 2008) : "de middeleeuwse pelgrimsroutes door Frankrijk en Spanje naar Santiago de Compostela". étude (nl)

Répondre à cet article

Messages

  • 4 janvier 2020
    Bernard Delhomme

    De middeleeuwse pelgrimswegen door Frankrijk en Spanje naar Santiago de Compostela
    In 2004 trokken 180.000 pelgrims naar Santiago de Compostela. Hun tocht begint vaak al in Frankrijk. De wegen naar Santiago brengt de vier belangrijkste Franse bedevaartroutes in beeld. Die lopen via de Pyreneeën uit op de Camino francés door Noord–Spanje. Een rijk geïllustreerde gids in woord en beeld.
    In 1987 bestempelde de Raad van Europa de bedevaart naar Santiago de Compostela tot de eerste Europese Culturele Weg, in de jaren 1990 kwamen de pelgrimsroutes door Frankrijk en Spanje op de werelderfgoedlijst van de Unesco terecht. Het aantal pelgrims groeide intussen gestaag. Behalve de ’erkende’ pelgrims, die te voet, te paard of per fiets hun bestemming bereiken, zijn er nog duizenden die al dan niet georganiseerde tochten maken langs delen van de route. Ze genieten van het adembenemende landschap en van de middeleeuwse architectuur.
    Fotograaf Derry Brabbs weet de spiritualiteit van deze bedevaart in beelden te vangen. De routes lopen door Midden– en Zuid–Frankrijk met zijn eindeloze vergezichten en door de moerasdelta van de Camargue om uiteindelijk samen te komen in Noord–Spanje, waarna ze vervolgen door het landschap van de meseta.