XXX - Het Jabikspaad.

Année de parution: 2003
Langue: Néerlandais Dutch Nederlands nl


(NLD. Centraal Boekhuis. 2003) : "wandel- en fietsroute van Sint-Jacobiparochie (Frl.) naar Hasselt (Ov.)" ; Stichting Jabikspaad.


Mis à jour le dimanche 2 février 2014
Répondre à cet article
 • Septembre 2010
  13:36
  X collectif - Het Jabikspaad.
  par Bernard Delhomme

  Beschrijving

  Het Jabikspaad is veelzijdig : het is een aaneenschakeling van geschiedenissen van de mensen die Noord-Nederland gemaakt hebben tot wat het nu is. Het pad begint in Sint Jacobiparochie dat zo’n 500 jaar geleden werd gesticht. Het pad eindigt bij de deftige koopmanshuizen in het prachtige hanzestadje Hasselt. Het Jabikspaad loopt zowel door gebieden waar de veeteelt verheven is tot de hoogste productie ter wereld als door het veenplassengebied ten zuiden van de Linde, waar de oudste comfortabele dakbedekking nog steeds wordt geteeld en gekoesterd. Het Jabikspaad loopt ook nog eens door drie taalgebieden.
  Het Jabikspaad is een op zichzelf staande route, maar kan voor u de eerste stap zijn op weg naar een hoger doel. Voor fietsers zijn het 130 km, voor de wandelaars zo’n 20 kilometers meer. De route is, ter ondersteuning van beschrijving en kaart, in het veld gemarkeerd met een blauw vierkant waarop een gele wulk is geprojecteerd.

  Recensie(s)
  NBD|Biblion recensie

  Er zijn verschillende pelgrimswegen naar Santiago de Compostela in Spanje. Het Jabikspaad is daar een onderdeel van en loopt van Sint Jacobiparochie in Noord-Friesland naar Hasselt in Overijssel. Van daaruit kun je via andere routes doorgaan naar Santiago de Compostela. Het boekje beschrijft een 150 kilometer lange, bewegwijzerde wandelroute en een fietsroute. In het noorden van Friesland zijn er twee verschillende routes die van Sint-Jacobiparochie naar Jirnsum lopen waardoor het ook mogelijk is een rondje van negentig kilometer te lopen of te fietsen. Soms zijn de wegen van de wandel- en fietsroute hetzelfde, maar meestal niet. De wandelroute gaat zoveel mogelijk over natuurpaden en oude kerkenpaden en de fietsroute neemt zoveel mogelijk oude wegen. Naast een gedetailleerde routebeschrijving en duidelijke routekaartjes (onder meer op de binnenzijde van het omslag) bevat het boekje achtergrondinformatie over pelgrims en Friesland, een literatuurlijst en wordt er een overzicht gegeven van overnachtingsadressen en VVV-adressen. Het boekje is uitgegeven met een spiraalrug.

  (Biblion recensie, S.D. van Wijngaarden)