VENTURINI Ramona - Pelerini la Santiago de Compostela.

Année de parution: 2007
Langue: Roumain Romana Romanian ro
(ROU. Timisoara, Ed Geea Life. 2007) : " Jurnalul celor 900 de km perpedes din Pirinei pana la Atlantic pe Camino". récit (ro)
 
Mis à jour le mercredi 24 février 2010
Répondre à cet article
 • Février 2010
  12:15
  VENTURINI Ramona - Pelerini la Santiago de Compostela.
  par Bernard Delhomme

  Fiind atrasi de miscare si calatorie ca o alternativa a unei vieti mai minunate am facut in 2006 (Ramona si Marcel) primul traseu de 900 de km pe jos in 36 de zile. Am inceput traseul din Franta peste Pirinei spre Santiago de Compostela si apoi pina la Atlantic la Cabo Finisterre in perioada 21 august – 29 septembrie 2006. Am ales vechiul si renumitul traseu de pelerinaj (avand nenumarate refugii pentru pelerini), Camino Francez, spre orasul Santiago de Compostela din Spania. Camino de Santiago a fost declarat Drum Cultural European, iar din 1993 este acreditat pe lista mostenirilor culturale UNESCO. In urma primul pelerinaj la Saqntiago de Compostela s-au tinut conferinte insotite de videoproiectie si de expozitie foto la Timisoara si Cluj. A aparut si o carte scrisa de Ramona - Pelerini la Santiago de Compostela - Jurnalul celor 900 de km perpedes din Pirinei pana la Atlantic pe Camino – cu lansari si conferinte (martie – aprilie 2007) doar in Timisoara si Cluj.

  — - La al doilea pelerinaj (tot Ramona si Marcel) am marit traseul, incluzand si 2 saptamani de mers prin Franta, astfel ca via Paris am ajuns la Moissac, locul de plecare pe jos spre Pirinei, Spania, Santiago de Compostela si tarmul al Atlanticului. Astfel ca am facut 1250 de km in 43 de zile de mers perpedes in perioada 25 iulie – 11 septembrie 2007.

  — - La al treilea pelerinaj a participat doar Ramona, tot pe Camino spre Santiago de Compostela in perioada 9 iunie – 19 iulie 2008. S-a plecat cu avionul pe ruta Cluj - Barcelona, la fel si intoarcerea. De la Barcelona a mers cu autobuzul pana la Zaragoza, apoi la Jaca, locul de incepere al pelerinajului din acest an. Din Jaca se merge 140 de km pe Camino Aragonez pana la Puente la Reina, unde se intra pe Camino Francez (traseul clasic si deja cunoascut la a treia atingere si traire). Din Puente la Reina sunt cam 700 de km pana la Santiago de Compostela si inca 90 de km pina la Finisterre, pe malul Atlanticului.